ABOUT

Elin Skorup

SOPRANO

 

 

Elin Skorup fick sin utbildning från Kungl. Musikhögskolan under 2003-2009. Hon har sedan dess etablerat sig som en av vårt lands mest efterfrågade sopransolister. Hennes vokala flexibilitet har lett henne till engagemang i både Sverige och utomlands och de sträcker sig från tidig barock till vår tids konstmusik. Hon har medverkat vid ett otal nyskrivna premiärverk, vid skivinspelningar samt tilldelats flertalet stipendier.

 

I de större engagemangen under 2016-17 har Elin varit solist i Mozarts Requiem i Stockholms Konserthus med Kungl. Filharmonikerna, Beethovens nionde symfoni i Gävle Konserthus med Gävle Symfoniorkester och Jaime Martin dirigent, Mozarts c-mollmässa både i Palacio de Festivales Cantabria i Spanien samt med Nordiska Kammarorkestern, Eric Ericsons Kammarkör och Ragnar Bohlin dirigent. Vidare har hon medverkat på Ton Koopmans festival Itinéraire Baroque i Frankrike tillsammans med Sankt Eriksolisterna, som solist i Mozarts Kröningsmässa med Dalasinfoniettan i Falun samt i Bach Matteuspassion med Drottningholms Barockensemble. Hon medverkade i den kritikerrosade uppsättningen av Philip Glass Satyagraha på Folkoperan. Utsålda hus med förlängningar bidrog till ytterligare föreställningar våren 2017 samt vidare engagemang på BAM i New York hösten 2018. Hon fick också stipendium av Folkoperans vänner hösten 2016.

 

Bland andra musiker och dirigenter Elin samarbetat med återfinns Tobias Ringborg, Jaime Martin, Daniel Harding, Fredrik Malmberg, Fredrik Burstedt, Cecilia Rydinger-Alin, Olof Boman, Magnus Svensson, Michael Engström och Matti Hirvonen m.fl. Elin har framträtt med flera framstående orkestrar och ensembler såsom Kungl. Filharmonikerna, Gävle symfoniorkester, Nordiska Kammarorkestern, Musica Vitae, Drottningholms Barockensemble, ReBaroque, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker och KammarensembleN.

 

Elin har gestaltat rollpartier som Pamina i Trollflöjten, Susanna i Figaros Bröllop, Maja Gräddnos i barnoperan Pelle Svanslös äventyr och även framfört Mysteries of the Macabre av Ligeti konsertant. Tillsammans med mezzosopranen Janna Vettergren har Elin spelat kammaroperaföreställningen "Figaros Bröllop på 30 min!" inte mindre än ett 30-tal gånger på festivaler samt privata och offentliga tillställningar. Under 2017-2018 väntar flera engagemang med föreställningen.

 

Elin har varit på turné som sopransolist J.S Bachs Juloratorium med Hannoversche Hofkapelle i Tyskland, deltagit på kammarmusikfestival i Kursk med Russian chamber orchestra, medverkat på Kuhmo Kammarmusikfestival samt varit på turné med italienska Kalei Duo i norra Italien samt konserterat med Copenhagen Soloists i Köpenhamn och Helsingör. Hon är en av medlemmarna i nystartade Sankt Eriksolisterna som rönt stora framgångar som vokalkvartett i Sverige och utomlands.

 

Den stora förkärleken både till kammarmusicerande och ensemblesång gör Elin till en ofta anlitad sopran i romans och liedsammanhang samt i professionella vokalensembler. 2011 släppte Elin sitt debutalbum Morgen på Daphne Records, med svenska romanser och tyska lieder tillsammans med den schweiziska pianisten Fabienne Romer. Skivan fick ett fint gensvar av kritikerna. Hon har gjort flera framträdanden i olika radio och TV-program t.ex i det prestigefyllda Polarpriset i Konserthuset i Stockholm där Elin sjöng sopranvokaliserna i pristagaren Ennio Morricones filmmusik tillsammans med Kungl. Filharmonikerna och Joijje Wadenius band i direktsändning av TV4. Hon har också mottagit stipendier från Kungl. Musikaliska akademien, Anders Sandrews Stiftelse, Helge Ax-son Johnsons stiftelse, Hugo Alfvéns stiftelse, Lions Club och Folkoperans vänner. Intresset i att uttolka och utforska nyskriven musik har lett till nära samarbeten med tonsättare såsom Maurice Karkoff, Paula af Malmborg Ward, Ingvar Lidhom, Kent Olofsson och den unge romanstonsättaren David Unger (som tillägnat Elin flera sånger.)

 

Elin sjunger sedan hösten 2015 för prof. Lena Hellström-Färnlöf.

 

 

 

Copyright Elin Skorup 2018